© 2020, PDP site Brčko, All right reserved.

Зоран Булатовић: У Одјељењу за комуналне послове се ради према плану упркос корона вирусу


pdpbrcko - 13 маја, 2020 - 0 comments

Као члан Кризног штаба у борби против пандемије корона вируса, да ли сте задовољни тренутном епидемиолошком ситуацијом у дистрикту Брчко и мјерама које сте подузели на сузбијању пандемије?

Припрему и одговор Кризног штаба на појаву епидемије, као члан могу да оцијеним врло ефикасном и квалитетном. Сви смо морали бити солидарни, доносили смо заједничке одлуке и и са својим знањем и уз најбоља свјетска искуства, смо помогали у борби против пандемије корона вируса, како би заштитили грађане. Наш радни дан није познавао радно вријеме и прилагођавали смо се тренутним околностима и приликама. Спријечили смо експлозивно ширење вируса. Имали смо неколико фаза, прва је била превенција, на што смо се највише базирали како би заштитили наш здравствени систем, до појаве првих случајева обољелих када смо увели рестриктивније мјере. Сада смо ушли у фазу укидања и попуштања мјера. Вирус је ушао у популацију и биће вјероватно присутан дужи период, те се требамо навикнути. Али важно је, заштитити се и покушати живјети што нормалније.

Очување радних мјеста био вам је приоритет у вријеме пандемије ?

Крајем марта одмах смо усвојили први дио мјера за санацију штета у привреди, а које подразумјевају уплате минималних плата за мјесец март са свим припадајућим порезима и доприносима за раднике у пословним субјектима којима је забрањен рад, уз услов да су послодавци улатили порезе и доприносе у прва два мјесеца текуће године, те субвенцију од 30 одсто пореза и доприноса пословним субјектима којима је ограничен рад. Након тога, разумјевајући потребе грађана Брчко дистрикта, на сједници Скупштине Брчко дистрикта усвојен је и Закон о ублажавању негативних економских посљедица изазваним стањем природне несреће због COVID-19 (корона вирус). Законом је обезбјеђена поред подршке брчанској привреди с циљем очувања радних мјеста, и бржа и једноставнија исплата преосталог дијела подстицаја у пољопривреди, помоћ незапосленим лицима који се налазе на Заводу за запошљавање, једнократне помоћи пензионерима, субвенције комуналних услуга категоријама становништва који су у стању социјалне потребе.

Да ли је ова пандемија зауставила радове Одјељења за комуналне послове на чијем сте челу?

Пандемија је покварила многе планове, али их није зауставила, већ могу рећи успорила. Одјељење за комуналне послове уз поштовање свих мјера заштите је наставило радове капиталних пројеката. Од важнијих пројеката радимо водовод у Грбавици, водовод у насељу Ивици, наставак радова на водоводу између Улица и Доњег Рахића, канализацију у Улици Рине Чулића, водоторањ у Брезову Пољу, те за потребе водоснадбјевања грађана завршавамо и радове на бунару у Рашљанима. Радимо и на још неколико значајних пројеката чије радове ћемо започети након покренуте јавне набавке . У Одјељењу за комуналне послове се ради према плану, упркос корона вирусу, истина мало спорије него што смо мислили, али морамо бити задовољни ако се у обзир узме чињеница које је пандемија изазвала широм свијета.

Related posts