© 2020, PDP site Brčko, All right reserved.

Отворени дистрикт – Cloud district

Важан аспект наше визије Брчко дистрикта јесте и његова безусловна и континуирана модернизација. Одлучни смо да својим политичким дјеловањем перманентно радимо на модернизацији економије, политичког система, јавне управе, инфраструктуре, образовања, здравственог система, као и свих других сегмената који конституишу савремено друштво. Немамо никакву дилему да Брчко дистрикт може да својим грађанима понуди перспективу једино ако прати корак са временом, његује добре традиције из прошлости, али се ослобађа оних лоших, те иновира свој укупни систем.

У том смислу, један од наших важних политичких пројеката јесте „Cloud District“, односно „Отворени Дистрикт“:  Идеја „Отворени Дистрикт“ стога управо и јесте заснован на прихватању чињенице да значајан број важних ресурса у Брчко дистрикту више није физички у Брчко дистрикту. Ако жели да буде одговоран према себи, својој будућности и својим грађанима, Брчко дистрикт мора да користи све ресурсе које има, или које може да има. Са својим постојећим карактеристикама, а поготово имајући у виду негативне трендове, на било који начин нећемо бити конкурентни у ширим оквирима у наредних десет година, а ако се негативни демографски процеси наставе питање је шта ће уопште од биолошке супстанце преостати. Због тога је неопходно почети користити и оне ресурсе који тренутно нису овдје, баш као што је потребно бити свјестан и чињенице да ћемо у наредним годинама имати све више тих ресурса у иностранству, а не у самом Брчко дистрикту.

Тренутно у Брчко дистрикту нико у систему не зна ни приближно колико је младих и стручних људи отишло из Дистрикта у иностранство. Не знамо којих су то они конкретно стручних профила, чиме се сада баве, у којим компанијама раде, у којим пољима су референтни. Због тога је потребно да се коначно почне водити рачуна о томе, односно да се успоставе базе података о нашим људским ресурсима у иностранству.

На тај начин, Дистрикт постаје вишеструко мобилнији, динамичнији, отворенији и флексибилнији када је ријеч о хватању корака са технолошки и економски развијенијим системима. Поента је да се преокрене схватање да су успјешни људи проблем, јер угрожавају некога и нешто, па их се зато тако прелако и одричемо, у размишљање да су успјешни људи управо основни смисао Дистрикта, да желимо да знамо ко су они, гдје живе, шта раде и да се повежемо с њима.

„Отворени Дистрикт“ мора постати прво идеја, потом принцип функционисања Дистрикта, опште-прихваћена свијест, а на крају и административно-програмски механизам који увезује природне потенцијале Дистрикта, његову постојећу инфраструктуру и логистику и кадрове којима располаже, са нашим и другим људима у иностранству гдје год они да живе. Примјера ради, домаћи предузетник који је покренуо неки посао релативно добро функционише, ради неколико година и сад му је потребно да пређе у следећу фазу која подразумијева далеко стручније технологе или инжењере који су на располагању на домаћем тржишту рада. За тог предузетника морају знати сви наши људи који живе у иностранству и који су дио “Cloud District” и који или имају референце које су њему потребне или који знају некога ко их има, па макар тај неко и нема било какве везе са Дистриктом. Зато је неопходно да креирамо прво идеју, а потом и конкретан систем који ће омогућити умрежавање свих тих ресурса, понуде и потражње, те тако оптимизовати нашу економију и  уопште, друштвени систем.

Систем „Отворени Дистрикт“ би садржавао све релевантне податке о природним и туристичким потенцијалима Дистрикта, о могућностима развијања органске пољопривреде.

Кроз пројекат „Отворени Дистрикт“ би се, након опредјељења за овакву не само активност, него и вредносни систем, свака димензија Дистрикта континуирано усавршавала и побољшавала. Свијест да сваки дан морамо да се усавршавамо да бисмо били интересантни другима, али и да би нама самима било боље, тјерала би сваког појединца и сваки подсистем у систему Дистрикта да се непрестано едукује, унапређује и прилагођава према захтјевима иновативних људи који желе да постану дио пројекта „Отворени Дистрикт“. Опет јасно, ми то једино можемо учинити ако будемо користили свеукупно знање (енгл: knowhow) наших људи у иностранству, дакле умрежавањем и коришћењем свих расположивих ресурса.

 

Отворени дистрикт - Cloud district

Отворени дистрикт – Cloud district