© 2020, PDP site Brčko, All right reserved.

Милорад Којић, потпредсједник ПДП Брчко и пољопривредни произвођач: Брчанска пољопривреда – кључ напретка


pdpbrcko - 9 јуна, 2020 - 0 comments

Имали смо прилику да разговарамо са потпредсједником ПДП Брчко и пољопривредним произвођачем Милорадом Којићем, који се бави пољопривредом цијели живот, а ни данас не посустаје у активностима и прављењу планова за будућност.

За почетак реците нам више о брчанској пољопривреди..

Брчанска пољопривреда заостаје те јој је потребна дубока трансформација. Брчко дистрикт има огроман потенцијал за трансформацију пољопривредног и прехрамбеног сектора у модерну индустрију која би била покретач привредног раста, отварала нова радна мјеста и била извор прихода у нашој заједници. Овај процес трансформације захтјева промјене које се могу остварити путем јасно дефинисане стратегије пољопривреде.

Многи хвале најбоље услове пољопривредног подстицаја, у Брчко дистрикту..

Прво морам да нагласим што се тиче пољопривредног подстицаја, а разумјевајући потребе пољопривредника, кроз скупштинско дјеловање Партије демократског прогреса Брчко усвојен је Закон о ублажавању  негативних економских посљедица изазваним стањем природне несреће због COVID-19 (корона вирус). Законом је омогућена  исплата преосталих 20 посто пољопривредних подстицаја из 2019. године без подношења нових захтјева пољопривредника, а на основу прошлогодишњих Одлука по којима је исплаћено 80 посто подстицаја пољопривредницима.

Закон о подстицају у пољопривредној производњи БД има за циљ осигурање дугорочних подстицаја који требају да омогуће унапређење комерцијалне пољопривредне производње, задржавању становништва на селу и укупни рурални развој Брчко дистрикта. Висина подстицаја се одређује за сваку фискалну годину посебно и по Закону не може бити мања од 4 милона КМ од укупног Буџета Дистрикта, те можемо рећи да у односу на пољопривредне политике ентитета смо далеко изнад просјека.

Међутим, Правилник о начину и условима за подстицај у пољопривредној производњи доноси се за сваку годину посебно. Врло је важно усвојити Правилник што прије, са минималним корекцијама, јер већ смо у шестом мјесецу текуће године и пољопривредници су завршили како са сјетвом, тако и са засадима и грлима стоке руководећи се прошлогодишњим Правилником.

Шта мислите да би биле кључне реформе или главни приоритети које треба провести у пољопривредном сектору?

Прије свега произвођач мора бити повезан са тржиштем. Врло је важно шта пољопривредници данас производе и за кога, усмјерити се морамо на потребе потрошача. Квалитетни пољопривредни производи су темељ домаће потрошње и извозни адут.

Такође, базирати се треба на развој и повезивање малих пољопривредних породичних домаћинстава. Повезивањем, заједничким радом и кориштењем напредне технологије мала пољопривредна газдинства удружити у пољопривредни центар. Уређењем законских оквира пољопривредни центри требају доприносити бољим економским резултатима и уредити однос у ланцу произвођач-прерађивач-трговачки ланци и тако осигурати повољнији положај пољопривредних произвођача на тржишту.

 

 

Related posts