© 2020, PDP site Brčko, All right reserved.

Марковић: Само квалитетан кадар може гарантовати квалитетну здравствену заштиту


pdpbrcko - 16 јуна, 2020 - 0 comments

Бранислав Марковић, посланик у Скупштини БД изјавио је данас, да је Скупштина усвојила, прије скоро два мјесеца, Закључак којим се задужује Управни одбор и менаџмент ЈЗУ Здравственог центра Брчко дистрикта да припреме Одлуку за исплату једнократних накнада за све запослене раднике који су директно укључени у борбу против вируса корона.

„За сутрашње скупштинско засједање ПДП је тражио информацију о реализацији Закључка Скупштине за коју су задужени од менаџмент ЈЗУ и Управни одбор“,  рекао је Бранислав Марковић, посланик у Скупштини БД.

„То је мали дио захвалности према здравственим радницима, те ће Партија демократског прогреса наставити подржавати и борити се за стимулисање рада здравствених радника, који савјесно и одговорно обављају своје послове“, истакао је Марковић.

Говорећи о стању у цјелокупном здравственом систему, Марковић је напоменуо да је потребно увести мјере за унапређење и рационализацију рада здравственог центра, уз смањење непотребних трошкова и повећање квалитета пружених здравствених услуга.

„Боља организација рада за брже и квалитетније здравствене услуге, те увођење превентивних Програма, рецимо План за борбу против малигних болести, који би довео до раног откривања болести, бољег лијечења и самим тим постигли би циљ – смањене смртности“, нагласио је посланик Марковић.

Осврнувши се на дужину чекања прегледа пацијената Марковић је истакао да је на инцијативу ПДП-а Брчко, Скупштина усвојила Декларацију о унапређењу информатизације, те да је потребно увести информатизацију листе чекања, тј. информатизацију цијелог система наручивања, како би се стекао увид и омогућио ред на листама чекања.

„Наша опрема је застарјела и мањкава и често не задовољава све потребе пацијената, потребно је улагати у нове здравствене капацитете и опрему до већег квалитета услуга, закључио је Бранислав Марковић, посланик у Скупштини дистрикта.

Марковић је посебно нагласио да брчанском здравству недостају кадрови.

„У овом тренутку потребно је хитно расписати специјализацију и стручно усавршавање кадрова , како не би дошли у ситуацију дефицита љекара у свим областима. Према процјенама, велики број љекара иде или је већ отишао како у пензију, тако и ван граница БиХ, чиме се нарушава баланс и доводи у питање функционисање цјелокупног здравственог система, истакао је Бранислав Марковић.

„Само квалитетан кадар може гарантовати квалитетну здравствену заштиту“, закључио је Марковић.

 

Related posts