© 2020, PDP site Brčko, All right reserved.

Интервју са др Јасна Брадоњић, специјалиста ургентне медицине и шефица Службе хитне медицинске помоћи (СХМП) Брчко


pdpbrcko - 24 марта, 2020 - 0 comments

Служба хитне медицинске помоћи (СХМП) ЈЗУ Здравствени центар Брчко дистрикт БиХ од скора има нову шефицу др Јасну Брадоњић, специјалисту ургентне медицине. Иза новоизабране шефице импресивно је радно искуство; дугих 27 година докторске каријере, те низ објављених стручних радова.

Како се једна од најугледнијих докторица брчанског здравства снашла на позицији шефа Службе хитне помоћи, какво је стање дочекало, трансформацији Службе за хитну помоћ у Завод за хитну, зашто се опредијелила за Партију демократског прогреса Брчко (ПДП Брчко), могућности и прилика да кроз ПДП промовише важност превенције здравља, те која су њена очекивања и планови у даљем раду прочитајте у наставку.

1.​ Недавно сте ступили на дужност шефице Службе хитне медицинске помоћи (СХМП) ЈЗУ Здравствене установе Брчко дистрикт БиХ. Каква су Ваша очекивања?

Одувијек сам сматрала да је пружање помоћи онима којима је потребна изузетно важна карика у одговарајућем и правовременом збрињавању пацијента, а понекад је од кључног значаја за сам исход лијечања. Што се тиче очекивања, увијек има простора за даљња побољшања, као и за унапређење пружања медицинских услуга.

2.​ Какво је стање у СХМП Дистрикта?

СХМП је служба са дугом традицијом. Многе колеге су овдје започели своје каријере.Током година заборави се на стрес и тежак ноћни рад.Увјерена сам да, осим стручности и знања, добри међуљудски односи те долазак на посао без додатних стресова итекако могу ублажити стресне ситуације, са којима се запосленици током рада свакодневно излажу.Задовољство запослених индиректно утиче на побољшање медицинске услуге и смањује потенцијалне пропусте на најмањи могући ниво.Надам се да ћу избором на мјесто шефице Хитне службе још више томе допринијети.

3.​ У којем времену Ваши тимови изађу на хитну интервенцију?

Служба хитне медицинске помоћи Брчко дистрикта БиХ не ради само хитне случајеве на терену, већ, нажалост прегледа и бројне пацијенте који нису хитни и чије лијечење спада у дјелокруг рада породичне медицине.Управо зато наши медицинари све добивене позиве, након разговора и увида у ситуацију дијеле према приоритетима хитности. На интервенције високе хитности, излази се без одгађања, и увијек имају приоритет. Просјечно вријеме изласка на интервенције је до 12 минута, с тим што иако се тим упути одмах на интервенцију, њихова брзина зависи од удаљености мјеста интервенције и густине саобраћаја. Такође, недовољно доктора, медицинара и санитетских возила често утиче да имамо ситуацију да су нам сви на интервенцији, а у међувремену имамо позива за још хитних случајева.

4.​ Колико запослених има Служба хитне медицинске помоћи?

Укупан број запослених је 21, од чега је 5 доктора, и два на специјализацији, 14 медицинских техничара, од чега је један дипломирани медицински техничар. Иако наизглед велик, тај број запосленика ипак није довољан. Наиме, у неким сегментима, попут доктора и техничке службе, недостаје нам кадра. Узме ли се у обзир да смо само прошле године имали 27.311 хитне интервенције, укупно 2964 изласка на терен и укупно 129.342 прегледа пацијента у амбуланти (екг, лабораторијске претраге), те укључујући санитетски превоз у и изван града те да је за сваку од наведених услуга потребно исписати путни налог, обрачунати услугу, направити извјештај, статистику, итд. видно је да запосленима понекад заиста недостаје времена да све обаве.

5.​ Будући планови?

Након детаљног увида у постојеће стање могуће је донијети одлуке што и у којем сегменту треба направити у циљу даљњег унапређења. Циљ ми је да Хитну службу унаприједим у Завод за хитну медицину Брчко дистрикта БиХ, те да постане најбоље организована хитна медицинска служба, не само у дистрикту, већ и на пуно ширем подручју. Желим, а вјерујем да ћу уз помоћ руководства и запослених ЈЗУ Здравственог центра то и постићи, да наша установа буде водећа у пруженој квалитети хитне медицинске услуге, да се максимално скрати вријеме приступа на мјесто догађаја као и да постанемо водећа установа у едукацији на подручју хитне медицине.

6.​ Можете ли нам представити Ваш програм управљања Заводом за хитну медицину Брчко дистрикта БиХ?

Могу вам једино рећи основне постулате мог приступа рјешавању проблема, а то су тимски рад, уважавање струке и искуства, поштовање и сагледавање свачијег става и мишљења те наравно добри међуљудски односи који могу изњедрити нове идеје и рјешења. Одувијек сам поштовала све своје сараднике и запослене те цијенила њихова мишљења која су, најчешће, базирана на дугогодишњем раду. Као таква, она представљају непроцјењив извор знања и искуства што је идеалан темељ за изградњу доброг Завода за хитну медицину Брчко дистрикта БиХ.

7.​ Можете ли нам рећи зашто сте се опредијелили за Партију демократског прогреса, с обзиром да сте дуго одолијевали политичким актерима у дистрикту?

Као доктор сам била и остаћу увијек професионална до краја и никога нисам подржавала никада. Партију демократског прогреса сам одабрала јер је политичка партија која својим члановима омогућава потпуну слободу у раду и начину размишљања. Када то кажем мислим да чланови ПДП-а нису нијеми на друштвена збивања, нису невидљиви и пожељно је да имају став и да реагују. Синишу Голића, предсједника ПДП Брчко сам препознала као поштеног човјека који је увијек спреман за разговор, рад и конструктивну идеју али и критику. Осјетила сам да искрено жели добро овом граду без гурања личних интереса пред опште интереса града. С друге стране и ПДП је у једном тренутку препознао мене и моје квалитете као особе коју би радо видјели у својим редовима.

8.​ На челу сте Савјета за здравство и социјалну заштиту ПДП Брчко, те сте активно покренули посјете мјесним заједницама, указујући на важност превенције здравља, реците нам више о томе…

Превенција и побољшања здравља је наша друштвена обавеза. Један од разлога је тај што људи немају прилику, да сазнају и науче што чинити да сачувају здравље с којим се рађају. Можда један од разлога лежи у људској природи да узима „здраво за готово“ оно што има и не размишља о томе шта доноси небрига.
Савјет за здравство ПДП Брчко на чијем сам челу је одлучио да грађане на терену упозна о здрављу, његовом очувању и о начинима нарушавања. Уочила сам да је добро познавање важности здравља почело сазријевати, и заузимати важно мјесто у људским размишљањима. Јер, није довољно себи или другима пожељети „здравље прије свега“. О здрављу треба размишљати, његовати га и никада га свјесно нарушавати.

Related posts