© 2020, PDP site Brčko, All right reserved.

Интервју: Ненад Ристанић, привредник и потпредсједник ПДП Брчко


pdpbrcko - 24 марта, 2020 - 0 comments

За успјех су потребни план, много рада и јасна стратегија развоја. У центру свих тих планова мора да буде човјек и наша обавеза да му створимо шансу да живи боље, каже у интервјуу за Медија тим Партије демократског прогреса Брчко Ненад Ристанић угледни брчански привредник, власник ланаца хотела и ресторана „Бакарни“, те нове производне фирме „Гастро центар“ и потпредсједник ПДП Брчко.

У септембру 2019. године сте обиљежили 16 година рада. Како је настао „Бакарни“? Можете ли испричати како сте напредовали у ових шеснаест година и наведете највеће успјехе до сада?
Са пуно залагања и труда, знајући да кад се покренемо, можемо се надати да ће успјеха бити. Мислим да је мој најважнији пројекат у животу повратак из иностранства и отварање фирме „Бакарни“ која се из дана у дан све више развија. Осим капитала, унио сам своје знање и искуство, које сам стекао радећи ван Босне и Херцеговине, гдје у континуитету и дан данас користим се свим тим знањем и познанствима када је у питању сарадња на међународном пољу. Сви који желе да се упусте у свијет бизниса морају знати једно, живот је борба и морамо да стално постављамо циљеве и да се боримо. Породица је највећи разлог мог уласка у приватни бизнис и привреду, као и чињеница да нисам никада навикао да очекујем од других да ми помажу.

У којем се смјеру развија брчанска гастрономија? Како се ресторани „Бакарни“ уклапају у тај развој?
На подручју Брчко дистрикта туризам све више постаје привредна грана која предњачи по стопама раста, јер успоредни подаци указују на изузетне квантитативне помаке. Наш брчански гастрономски идентитет, као дио неопипљиве културне баштине, уколико је добро осмишљен и укључен у туристичку понуду, може побољшати имиџ Брчко дистрикта, а тиме и наш туризам у Дистрикту учинити конкурентнијим.
Ланац хотела и ресторана „Бакарни“ има препознатљив гастрономски идентитет како међу домаћим гостима, тако и страним туристима. И даље ћемо се залагати за аутентичност хране и културне баштине, ширење националне гастрономске понуде, као и кориштење домаћих намирница у сврху његовања традиционалне гастрономске баштине.

Ове године сте проширили своју дјелатност, и то оно што нам највише недостаје а то је производња….

Ове смо године проширили нашу дјелатност и регистровали смо нову фирму која ће бити искључиво усмјерена на производњу. Фирма је регистрована као „Гастро центар“ и главна дјелатност јој је производња хране. Већ су у функцији: месница, пекара и производња тјестенине.
У процесу је инсталирање погона за производњу трајних и полутрајних производа од меса. Сировине набављамо искључиво од наших домаћих фармера.
У плану нам је и производња рибе у рециркулационом систему пошто на тржишишту имамо недостатак конзумне слатководне рибе за 70%.

Како бисте окарактерисали привредну климу на простору Брчко дистрикта? Да ли и колико заостајемо за регионом?

Поједностављивање административних процедура један је од услова за стварање позивне пословне климе и привлачење инвеститора. Смањење трошкова и времена за добијање дозвола за пословање, те олакшан процес регистрације, би резултовало конкурентном привредом, инвестицијама и повећањем запошљавања. Важно је напоменути да нам је пријеко потребна и нова развојна стратегија која ће омогућити максималну искориштеност свих наших ресурса.
Мислим да се много тога може учинити како би нам свима било боље. Важно је напоменути да Влада Брчко дистрикта, конкретније Одјељење за образовање мора више бити у комуникацији са привредницима, да би што брже дошли до жељених резултата. Вријеме је да се сви почнемо мало више уважавати, цијенити, те поштовати сваког ко ствара и привређује нашој заједници. Привреда је мотор, а привредници су људи који знају и могу покренути тај мотор развоја Брчко дистрикта БиХ.

У 2019. години сте изабрани за потпредсједника ПДП Брчко, до тада нисте никад били члан ни једне политичке партије, како сте се одлучили да наредни период свога живота посветите политици и уђете у политичке воде?

Нисам класични политичар, ја сам вјерујем успјешан привредник. Имам знање, искуство и резултате које желим да ставим на располагање грађанима Брчко дистрикта. Партију демократског прогреса Брчко препознао сам као некога ко искрено брине о грађанима и заједници Брчко дистрикта, који нису од оних који лако обећавају, а онда их после нигдје нема.
Имамо јасну идеју шта заједно можемо да урадимо како би унаприједили животни стандард грађана. Морамо се окренути промјенама, ухватити у коштац са проблемима и учинити Брчко дистрикт мјестом задовољних грађана.

Ваша порука младима који желе да оду из Брчко дистрикта?

Ми требамо учинити све што је у нашој моћи да то смањимо, али ако су се већ одлучили да оду на запад, онда желим да им пружим примјер, будем подстријек, те да искористе њихов систем рада и опхођење према обавезама.
И наравно после тога, да имају на уму да се врате одакле су отишли, својим коријенима. Нигдје није љепше него у својој земљи, а посебно ово подручје гдје ми живимо, мислим на Брчко дистрикт и околину.

Related posts